Nicolas Schöffer Gyűjtemény

A kalocsai születésű Nicolas Schöffert (1912–1992) a kibernetikus művészet atyjaként emlegetik. Az 1930-as évek második felében Franciaországba költözött alkotó eleinte szürrealista festményeket készített, majd szobrászként és kibernetikus alkotásokat városi terekbe tervező művészként tartották számon.
Az ecsetet viszonylag korán elhagyván Schöffer figyelme a fényjelenségek és a mozgó tárgyak felé fordult. Legfőbb célja a városkép művészet és tudomány segítségével történő megváltozatása volt. Ennek érdekében a műtárgyakat és azok környezetét igyekezett összekapcsolni, s olyan teret alkotni, ahol a városi ember újra felfedezheti a vizuális és auditív szennyezés nélküli élet örömét.
Kalocsa város vezetői 1979-ben múzeumot alapítottak Schöffer szülőházában, aminek gyűjteményéhez a művész maga is számos szoborral hozzájárult. Az állandó kiállítás anyaga a térdinamikai alkotásoktól kezdve a fénydinamikus konstrukciókon át a kibernetikusan vezérelt művekig teljes áttekintést ad munkásságáról. A múzeum gyűjteménye később a művész özvegye által alapított francia nyelvű könyvtárral gyarapodott, és itt található a Nicolas Schöffer Archívum is.
A színes és absztrakt rajzok mellett számos térbeli alkotást, üveglapokból összeállított installációt, mozgó motorokból és geometrikus elemekből kialakított, színes fényben csillogó műtárgyat lehet megtekinteni a gyűjteményben. A Kalocsán található legkülönlegesebb alkotás a Chronos 8 névre keresztelt kibernetikus fénytorony, a mester egy 24 méteres időépítészeti alkotása.
A múzeum évente két-három időszaki kiállítást szervez, amelyek keretében Schöffer művészetéhez kapcsolódó kortárs alkotókat mutat be. Így ha szerencsénk van, akár egy multimediális fényművészettel vagy hologramokkal foglakozó tárlatot is találhatunk itt.6300 Kalocsa, Szent István király út 76.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–17:00

+36 78 462 253

schoffer@kalocsa.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
347
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet