Római kor és Igmándi erőd másképp: Komáromban járt a Mozaik Múzeumtúra Roadshow

images/MMT6_RS_Komarom_bny.jpg

 

Különleges múzeumi kalandokban volt része minden kultúrakedvelőnek és diáknak, ha múlt pénteken ellátogattak a Mozaik Múzeumtúra Roadshow komáromi állomásának programjaira.

A délelőtt folyamán az Arany17 Rendezvényközpontban várta a tanulókat és az óvodásokat a különleges múzeumpedagógiai kavalkád. Andromeda és Pegaszosz címmel a Bábuci Bábszínház tartott árnyjáték előadást, amelyet a Komáromi Klapka György Múzeum római kori mennyezetfestménye ihletett, emellett pedig akinek kedve volt, festhetett római isteneket, készíthetett ékszereket, vagy akár római pénzfestésen is részt vehetett. A nagyobbak a szóban forgó korszakról villámleckékkel okosodhattak: a Klapka György Múzeum dolgozói bemutatták nekik, hogy mely elképzeléseink tévesek a római kori mindennapi életről és a hadseregről.

A gyerekeket vendégmúzeum is fogadta a Rendezvényközpontban: a Mozaik Múzeumtúra Roadshow hagyományaihoz híven itt is bemutatkozott egy határon túli magyar intézmény. Ezúttal az észak-komáromi, szlovákiai oldalról érkező Duna Menti Múzeum Láss-alkoss-gyarapíts: a Duna mente növény- és állatvilága az őskortól napjainkig című foglalkozásán vehettek részt a nebulók, melyen a csodás élővilágot gipsz, agyag, papír, és filc segítségével fedezhették fel.

 

Délután az Igmándi erődben folytatódtak a múzeumi kalandok: a Familia Gladiatoria bemutatóján kiderült, hogyan zajlottak az ókori Róma gladiátorharcai. Kiderült, milyen sokféle fegyverzetben és páncélban álltak ki egymással szemben a harcosok, s hogy milyen technikákat alkalmazhattak a küzdelem során. Amíg pedig a bemutató zajlott, a közönség átváltozhatott a szórakozó római néppé, akik gyakran bekiabálással dönthettek a vesztes gladiátor sorsáról. A nagy izgalmak mellett rendhagyó idegenvezetések indultak óránként a kőtártól, melyeken a közönség sok-sok érdekességet tudhatott meg az Igmándi erődről. Az építményt igazi hadiépítészeti műremekként jellemezte Burai László, aki a komáromi Klapka György Múzeum képviseletében kalauzolta az érdeklődőket. Annak ellenére, hogy az erődben katonai összecsapásra sosem került sor, minden egyes elemével fel volt készítve a csatára: a járatok huzatossága, a földbe rejtett elhelyezkedés és a kialakított domboldal is a védelmet szolgálták.

 

Az erődbe látogató gyerekekről és fiatalokról sem feledkezett meg a Klapka György Múzeum, ugyanis a kicsik – és a játékos kedvű nagyok - itt is próbára tehették kézügyességüket! Az alkotó kedvű látogatók használt Nespresso kapszulákból gyárthattak ékszereket, vagy éppen elkészíthették saját kis római ábrájukat gipszformára. Az igazán belevaló múzeumbarátok pedig A tiszti szalon fogságában című szabadulószobával élesíthették elméjüket: a csavaros fejtörőkre épített programon egy rejtélyes levelet kellett kicsempészniük az ezredparancsok irodájából.

A rendhagyó múzeumi napon a komáromiak nem csak remek élményekkel gazdagodhattak, hanem számos érdekességet megtudhattak lakóhelyükről és annak múltjáról is.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása május 31-én, Sárospatakon lesz. Facebook esemény: Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Sárospatak

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon: @mozaikmuzeumtura

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.