Új múzeumok a Mozaik Múzeumtúrában!

images/mmt5_uj__wk.jpg

Szívesen megismerkednétek a papírgyártás rejtelmeivel? Főúri pompára vágytok, vagy inkább visszarepülnétek a gyerekkorotokba és a mesék világában kalandoznátok? A Mozaik Múzeumtúrába a 2017-es év folyamán 12 új kiállítóhely csatlakozott, amelyekbe ellátogatva ilyen szuper kalandokban lehet részetek!

Országunk délkeleti csücskében két múzeummal lett gazdagabb a Múzeumtúra: a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttal és a szintén ezen a településen található Ladics-házzal! Érdemes ellátogatni mind a két múzeumba, hiszen igazán különleges kiállítások várnak itt minden érdeklődőt. A kastélyban a hajdani arisztokrácia  mindennapjaival ismerkedhettek meg, de ezúttal a szolgálóik szemszögéből: kiderül, ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, de még az is, hogy ki mosta a grófnő fehérneműit! A Ladics-házban pedig megismerkedhettek a dualizmuskori, illetve a két világháború közötti Magyarország polgári kultúrájával: a Ladics család XIX. század elején épített, teljes bútorzatával fennmaradt lakóházában a családtagok használati és személyes tárgyait is megszemlélhetitek, de épségben maradt a családi könyvtár és dokumentumgyűjtemény is.

Almásy- kastély, Gyula

Ha szívesen kalandoztok magyar történelmünk jeles személyeinek és eseményeinek bűvöletében, Nektek való hely az Isaszegi Falumúzeum! Az itt található gyűjteményben megismerkedhettek az 1848-49-es magyar szabadságharc egyik kiemelkedő győzelmének történetével, de mindemellett helytörténeti tárlatokat is megtekinthettek. A söjtöri Deák Ferenc Emlékházban a „legnagyobb magyar” életpályáját kísérhetitek végig, de Deák szülőháza a helyreállított konyhának és bútordaraboknak köszönhetően a 18-19. századi köznemesség életmódját is rekonstruálja. A művészetek rajongóinak pedig a fóti Németh Kálmán Emlékházat ajánljuk figyelmébe: a szobrászművész és restaurátor képzőművészeti alkotásait egykori lakóházában eredeti elrendezésükben tekinthetitek meg az általa készített bútorokkal egységes enteriőrökben.

A gyönyörű épületek és kastélyok szerelmesei is találhatnak kedvükre való új múzeumokat a túrában! A gyönyörűen felújított kápolnásnyéki Halász-kastélyban látható a kúria történetét bemutató állandó kiállítás. A tárlaton az eredeti tárgyak, korabeli fotók és dokumentumok segítségével ismerkedhettek meg a kastély és a benne valaha élők történetével,  valamint 2018. március 31-ig itt láthatjátok az Egy család - három iskolateremtő művész Ferenczy Károly, Noémi és Béni című kiállítást is.

Halász-kastély, Kápolnásnyék

A művészetek egy másik területére kalauzol benneteket másik új csatlakozónk, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed. Itt élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család a 19-20. században. Világhírű kerámiagyáruk területén él tovább a Zsolnay örökség egy gyönyörűen felújított, 5 hektáros területen, ahol összesen 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat, sétányokat. Az épületekben számos érdekes kiállítást tekinthetünk meg, megismerve így a Zsolnay családot és a gyárban készült csodaszép kerámiákat.

Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs

A budapesti Múzeumtúrázók is számos új kiállítóhelyet fedezhetnek fel velünk! Mostantól a  Pesterzsébeti Múzeumhoz tartozó Gaál Imre Galériában, és a Rátkay-Átlók Galériában is begyűjthetitek a matricákat. A Gaál Imre Galériához tartozik például a Pesterzsébeti Múzeum szabadtéri szoborkertje, kellemes őszi sétát tehettek itt! A Rátkay-Átlók Galériában pedig a képzőművészeti tárlatok mellett mozitörténeti kiállítást is láthattok, tehát a filmek szerelmeseinek kötelező jellegű idelátogatni. Szintén idén csatlakozott programunkhoz a Tomory Lajos Múzeum, ahol főként hely- és pedagógiatörténeti tárlatokat tekinthettek meg, valamint bepillantást nyerhettek az ipari-műszaki fejlődés eredményeként létrejött elővárosi település életébe. Kiemelkedő személyiségei, az itt élők életmódja mellett az oktatás és a nevelés, valamint a gyermekkor, különösen a játékok bemutatásával kínál remek időtöltést a múzeum.

Gaál Imre Galéria, Pesterzsébet

Izgalmas kikapcsolódást ígér a fiatal múzeumbarátoknak is az újonnan csatlakozott Magyar Papírmúzeum és a Mesemúzeum! A Magyar Papírmúzeum foglalkozásain például elsajátíthatjátok a papírmerítés tudományát, de megismerkedhettek a gyártásának különböző eszközeivel is, s külön szobában csodálkozhattok rá a modern, környezetkímélő papírfeldolgozásra.

Magyar Papírmúzeum, Dunaújváros

A budapesti Mesemúzeumban magatok is átkelhettek a legendás üveghegyeken, és próbákat teljesíthettek, akár a legkisebb királyfi! Itt kideríthetitek, hogy ti vajon legyőznétek-e a sárkányt, vagy kitalálnátok-e a bűvös labirintusból! A próbák végén persze Benneteket is jutalom vár: eljuthattok az áhított „fele királyságig”, miközben remekül szórakozhattok.

Immár tehát ezeken a kiállítóhelyeken is gyűjthetitek a Mozaik Múzeumtúra matricákat, melyhez nincs más teendőtök, mint letölteni ingyenes mobilalkalmazásunkat, s megkeresni a kiállítótérben elhelyezett, QR-kóddal ellátott információs táblát! Őszi matricagyűjtésre fel!