Vakációs barangolások – Jocó bácsi élménytervező rovata. IV. rész

images/joco_bal_del_00.jpg

BALATON DÉLI PART

Az északi parton már bemutattam 5 olyan helyet ahova mindenképp el kell látogatni, ha a Balatonon jársz, de mi van akkor, ha valaki a déli partra szervez nyaralást? Nézzünk 5 olyan helyet, ahova érdemes ellátogatni, ha a déli parton szeretnél kikapcsolódni. Múzeumokat és olyan természeti csodákat fogtok látni, amik egyből elvarázsolnak. Tényleg, ha nincs más programotok, kapjátok fel a kényelmes cipőtöket és irány a következő 5 hely valamelyikére!

Tojásmúzeum, Siófok

Nekem már volt alkalmam megtekinteni egy tojáskiállítást, és el kell, mondjam, valami eszméletlen volt, amit ott láttam. Törékeny, parányi munkaeszközzel dolgoznak és alkotnak olyan műveket, hogy az hihetetlen. A tojás héjában találhatunk olyan alakzatokat, amiket egyből felismerhetünk, mégis megfordul bennünk a kérdés, hogy ezt mégis hogyan? A készítőknek nagyon nagy elismerés jár, hiszen valljuk be, ez nem mindennapi meló, nagy türelem kell hozzá, tehetség és kreativitás, aminek az eredménye bűvöletbe ejtő. Száz százalékig ajánlom!

fotó: www.tojasmuzeum.hu

Hüllőkiállítás, Siófok

Ha szereted a madárpókokat, kígyókat, gyíkokat, akkor irány a siófoki Hüllő Zoo! A veszélyes csúszómászók mellett barátságosabb állatokat is lelhetünk a helyszínen. A Hüllő Zoo állatbarát dolgozói ezelőtt is foglalkoztak ezekkel a veszélyes élőlényekkel, a Hüllő Show keretében. Bár akkor egy kis Kecskeméti helységben, ma már egy nagyobb Hüllő Állatkertben tartanak előadásokat és ismeretterjesztő foglalkozásokat ezen, veszélyes állatok életéről. Tényleg van itt minden, teknősök, pókok, skorpiók, krokodilok, varánuszok, viperák, békák és még sorolhatnám. Indulás!

fotó: Hüllő Zoo Kiállítás facebook oldala

Fonyód

Fonyód is csak egy déli parti település lenne? Nem, semmiképp sem. Fonyódon vannak ám, más látnivalók is, amik magukkal ragadhatnak. Gondolok itt például a Sipos-hegyi kilátóra. A Sipos-hegyi kilátó igazán egyedi, Cholnoky Jenő földrajztudós is csak ámult a festői tájat látva. Véleményét pedig senki nemigen meri megkérdőjelezni mivel tényleg egyedi a kilátás innen, hiszen csak erről a helyről látható teljes hosszában a Balaton. A torony könnyen megközelíthető a kiépített sétautakon. Sőt, még erdei tornapálya is van a sportolni vágyóknak.

Fonyódon található egy múzeum is, a Fonyódi Múzeum. Bár sokáig Fonyód számított az egyetlen olyan városnak ahol szinte semmilyen múzeum sincsen, egészen 1990-ig, mert egy helyi kezdeményezés által megalakult a múzeum. A kiállításokon Balaton természeti értékeit, idegenforgalmát, kultúrtörténeti emlékeit bemutató témákkal találkozhatunk.

Ezek mellet persze, több strand is megtalálható Fonyódon a művelődés és túrázás után a kikapcsolódni vágyódóknak.

Balatonlelle

Lellén is található egy Afrika Múzeum, az előző cikkben is említettem egyet az északi parton, de úgy látszik ez valamilyen fétis a balatoniaknál. Itt a kiállításon Gróf Somssich Pongrácz és Soltész István Afrika-gyűjteményét tekinthetjük meg. A gyűjtemény különlegessége a több száz fotóból álló képsorozat.

Balatonlellén van egy szuper kis vidámpark is, amit kihagyhatatlan. Adrenalinkedvelőknek pedig főleg, készüljetek!

Lellétől 3 kilométerre található a Kishegy, a környéken ez a legmagasabb pont és innen a leggyönyörűbb a kilátás. A Kishegy a környéken a legkiválóbb bortermelő vidék. A másik nevezetessége a hegynek a parkerdő, különösen ajánlott egy kis séta, hogy közelről megtapasztalhassuk meg a természet adottságait.

fotó: www.balcsi.net

Balatonszárszó

Imádom Szárszót, az egyik kedvenc helyem, ami tele van meglepetésekkel és érdekességekkel. A József Atilla Emlékmúzeum szuper példa erre. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a híres és éppen a betegségéből lábadozó költő. A kiállítás a költő utolsó életszakaszát és korszakát idézi fel. Lehet, hogy eddig nem tudtátok, de Szárszón van az ország legmagasabb mamutfenyője, ami monumentális látványt nyújt. Szárszón is találhatunk több strandot és olyan titkos helyeket, amik felfedezésre várnak.

Kellemes kalandozást!

A Mozaik Múzeumtúra applikációról itt olvashattok bővebben.