Gyermekparadicsom és múltidézés Szekszárd múzeumaiban

images/MMT6_RS_Szekszard_bk.jpg

Szekszárdi történetek, izgalmas tárlatvezetések és koncertek is várták a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Tolna megyei állomásának látogatóit. Az alkalom különlegességét a Wosinsky-emléknap adta, ugyanis a Wosinsky Mór Megyei Múzeum éppen 30 éve vette fel alapítójának nevét.

 

A rendhagyó múzeumi nap már a délelőtt folyamán kezdetét vette, méghozzá a PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskolában és a Baka István Általános Iskolában, ahol a szorgos nebulók számára különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat „vitt házhoz” az intézmény. 11 órakor a múzeum épülete elől indult a különleges kultúrtörténeti séta Kaczián János helytörténész, nyugalmazott levéltári főtanácsos vezetésével, amelyre olyan nagy volt az érdeklődés, hogy végül a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója, Ódor János Gábor kalauzolásával kettévált a csoport: így több mint 60 érdeklődő fedezhette fel egyszerre a Garay tér és a Béla tér nevezetességeit.

14 órakor folytatódott a kulturális kavalkád a múzeum előtti téren, Wosinsky Mór mellszobránál, ahol megemlékezéssel egybekötött díjátadóval ünnepelték az egybegyűltek a kerek évfordulót: a Wosinsky Mór Megyei Múzeum éppen 30 éve vette fel alapítójának nevét.

A koszorúzás után kiosztották a Múzeumbarát Óvoda és a Múzeumbarát Iskola címeket. Ez alkalommal a faddi Kismanók Óvoda, valamint a PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola érdemelték ki a címet. Gazdára találtak a Wosinsky-díjak is, amellyel azokat a személyeket ismerik el, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a múzeum hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést ebben az évben Fuksz Márta néprajzos muzeológus és Hucker Veronika könyvtáros-múzeumpedagógus kapta. A Wosinsky-emlékplakettet Vitéz Attila műgyűjtő vehette át, akivel többször is együttműködött a múzeum, s akinek rögtön a díjátadó után indult rendhagyó tárlatvezetése a Képes várostörténet című kiállításban, melynek anyagát a saját gyűjteménye adja. A szenvedélyes gyűjtő elmesélte, hogyan szerezte be a sok-sok, 1945 előtti, szekszárdi vagy a városhoz valamelyest kötődő tárgyat, s hogy minek köszönhetően maradhatott meg néhány darab kiváló állapotban. Annyit elárulhatunk, hogy az egykori tulajdonosok igazán jó gondját viselték egy-egy kártyapaklinak vagy zománcos táblának, melyről nem is sejthették, hogy egy napon múzeumba kerülnek.

Mindeközben a Vármegyeházán is kezdetét vették a sokszínű programok: Vincze Erika kalligráfus hivatása titkaiba és a különleges írástechnikák elsajátításába avatta be hallgatóságát saját, Fecit című kiállításában.

A csodás betűk művészete után A régi vármegyeháza világa című kiállításban indult Lovas Csilla rendhagyó tárlatvezetése, ahol – a hagyományostól eltérő módon – az időben visszafelé haladva pillanthattak bele az érdeklődők Szekszárd különböző korszakaiba. Tudtátok, hogy a kiállításban olyan különleges tajtékpipát őriznek, melyre nem kisebb emberről készítettek faragványt, mint Napóleon? Érdemes még emellett megtekinteni az itt kiállított különleges történeteket ábrázoló festményeket is, de még rejtett fiókos írószekrény is található a történelmi falak között.

Gyerekek nevetésétől volt hangos a Wosinsky múzeum előtti tér a délután további részében: a Csurgó Zenekar koncertjén minden kis lurkó önfeledten táncolt és énekelt. A zenés program után korántsem volt vége a kicsik mókázásának: a Csiga-Biga Alapítvány terápiás kutyáival játszhattak egy nagyot, mielőtt még betértek volna a múzeumba egy igazán különleges előadásra.

Egy múzeumi teremőr másik arcát ismerhették meg a könyvtárban, Kovács József ugyanis profi bűvésztrükkökkel szórakoztatta nem csak a gyerekeket, hanem a varázslatra nyitott felnőtteket is. Családi programokból a régi Vármegyeházán sem volt hiány, itt ugyanis különleges szoborkereső játékban vehettek részt a kalandos kedvű famíliák. Feladatuk a város szobrainak felfedezése volt a Béla király téren és a Tájak, települések, emberek című kiállításban. 

Az esti órákban Dr. Vizi Márta régész tartott érdekes tárlatvezetést „Mi újság a Béla téren?” címmel, 19 órától pedig a pincétől a padlásig bejárhatták az érdeklődők a Wosinsky Mór Megyei Múzeumot. A zseblámpás kalandtúrán kiderült, mi történik az épületben sötétedés után, s hogy milyen érdekességeket lehet tudni az otthont adó épületéről.

A tartalmas napot a Szekszárd Jazz Quartet koncertje zárta, ahol kellemes dallamok mellett merenghettek a múzeumbarátok arról, hogy milyen nagyszerű és kulturális kincsekkel gazdag városban is élnek.

 

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása Komárom lesz május 24-én: Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Komárom

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon: @mozaikmuzeumtura

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.