Múzeumba menni jó! - 2019. augusztus

images/ajanlo/1908_ny.jpg

A nyár utolsó heteiben egyre gyakoribb az őszre jellemző esős, borongós időjárás, azonban nem kell emiatt bezárkózni a négyfal közé, számos kiváló kulturális program vár rátok!

Augusztus 20-ig megtekinthető a Magyar Természettudományi Múzeum tárlata az Utazás a mikrovilágba, ahol különleges fotókiállítást tekinthettek meg. Felnagyított szemszögből vizsgálhattok meg állatokat, növényeket, kövületeket vagy éppen technikai tárgyakat olyan szögből, ahogyan emberi szemmel sosem tapasztalnánk meg.

Színház az egész világ! Két ikonikus művészünk, Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós tiszteletére rendeztek kiállítást a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a színészóriások születésük 100. évfordulójának apropóján idézik fel egyedülálló és sokszínű filmes/színházi életművüket. A kiállítás során tematikus rendben, szerepkörök szerint csodálhatjátok meg pályafutásukat, emellett a megidézik a két színész találkozásait és a művészek írásaiba is belepillanthatnak az érdeklődők.

Idén 20 éve élhettük át a nagy 1999-es teljes holdfogyatkozást. A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet – partnerségben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal Fekete fény címmel szervezett kiállítást az évforduló emlékére. A tárlat során egy multimediális installáció formájában mutatja be az ICA-d és a Capa Központ által kiírt nyilvános fénykép -és videógyűjtési akcióra beérkezett anyagokat.

A 19.századi magyar festészet kiemelkedő alakjainak művészetét tekinthetitek meg a kápolnásnyéki Halász-Kastélyban. A Kovács Gábor Gyűjtemény a 18.század elejétől napjainkig terjedő időszakot öleli fel. A kiállítás címe: Markó, Mednyánszky, Munkácsy. Csak néhány név a lenyűgöző válogatásból: Paál László, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Székely Bertalan és Barabás Miklós alkotásait is felvonultatja a tárlat.

Ha a Balaton környékén jártok, viszont a fürdés és a napozás mellett más programra is vágytok, tökéletes alkalom lehet megtekinteni a tihanyi KOGART – Kondor Béla: Az utolsó ikonfestő című posztumusz kiállítását. A tárlat során megismerkedhettek az „utolsó ikonfestő” titulus történetével, Kondor világképével és művészetével.

Aki lakott már panellakásban az tudhatja, hogy nyáron nehéz kibírni az égető napsütést. A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ azonban más megközelítésből szeretné megmutatni a „panelség” témakörét. A PANEL című tárlat során a panel identitás, az egyéni és a társadalmi hatások témakörét járják körbe. Bemutatják a panel technikával épült lakótelepeket, a tudomány, az építészet és a művészet eszközeivel.

Töltsétek a nyár utolsó napjait egy kis kulturális kitekintéssel, mert múzeumba menni jó!